2014. március 25., kedd

nagyon díj.


jáj díj, tőle itten: Menta 

Tizenegy dolog rólam:
1. A kibírhatatlan X-Men-kultuszom durván három hete tart, de én legalább három évnek érzem. És már mindenkinek ömlengtem róla legalább egy keveset, aki számít. Szerettek érte.
2. A fangirl egzisztenciámat a Katekyo Hitman Reborn! című animének köszönhetem, ami bár gagyi és fura meg minden, a sok hülyeség (tudjátok, ficírás meg shippelés meg minden) mellett legalább az angol nyelv tüzetes áttanulmányozására és elsajátítására ösztönzött. Szerettem ezt a dolgot.
3. Kedvelem a folk metált, a Dalriadába konkrétan szerelmes vagyok.
4. Oscar Wilde letaszíthatatlanul a kedvenc íróm, mióta 2012 tavaszán megmutatta, hogy a klasszikus irodalom közel sem karót nyelt, unalmas pasasok társasága.
5. Nem akarom elhinni, hogy a YA irodalomnak tényleg ennyire lebutítottnak kell lennie.
6. A kedvenc mangám a Sámán Király and I’m proud of it; szóval tényleg, nem a leamortizált rajzfilmre kell gondolni, hanem a képregényre, tele etnikai és mitológiai sokszínűséggel meg a Faust-mítosszal.
7. A kakaó az istenek nektárja.
8. A kedvenc színészem lassan egy éve Zachary Quinto, aki gyönyörű.
9. Néztem a Heroest, az első szériát rózsaszín tintával belevarrtam a szívembe; aztán minden évaddal egyre inkább egy ZS-kategóriás szappanopera szintjére süllyedt le, hogy végül nem is tudtam befejezni, és talán jobb is volt ez így. Most nagyjából csak a szépre emlékszem. Meg azokra a „fantasztikus” asspull csavarokra.
10. Mikor elolvastam a Dr. Jekyll és Mr. Hyde-ot, az elmém spontán manifesztálta előttem Sigmond Freud-ot és Carl Jungot, akikkel aztán egymásnak ordibáltuk, hogy „HÁT EZ” „TUDOM” „NA DE KOMOLYAN” „HOGY VANNAK ILYEN EMBEREK”. Eldöntöttem, hogy nem szeretem Stevensont. Határozottan nem.
11. Szeretem az olyan karaktereket, akik a kereszténységükkel vívódnak.

1. Mit vársz a nyártól? Soroljam? Sorolom. Szép, kategorikusan, mert azt nagyon jó valamiért. Először is; végtelenül beburkolózva a kánikula nyuszis pokrócába, kakaót iszogatva regényt írni. (Talán végre kidolgozom a disztópiámat meg a modern Pál utcai fiúkat, amivel már egy éve hadonászok eredménytelenül, na, majd most – és minden lehetőség szerint írok valami szuper steampunk március 15-ei színdarabot, mert nem tudok eléggé háborogni egynémely sulis műsorokon, és bevallhatjátok, én tudom, hogy szükségetek van egy mechanikus Petőfire – áá igen, ez lesz a darab címe.) Aztán kiállításokat nézek, végre eljutok a Szépművészetibe, ha rajtam múlik. Tömegközlekedésen szigorúan japán rockot hallgatok, ami mára tradicionális aláfestése lett a nyaraimnak. Versailles (Ó DRÁGA VERSIE MI LETT VELED), Kiryu, közepes mennyiségű Matenrou Opera és Liphlich, amíg meg nem fulladok a zsenialitásukban a fiúknak. Mozizok, megnézem az Eljövendő múlt napjait. Egyszer. Kétszer. Háromszor. Hatszázhatvanhatszor. Amíg a szívem szilánkjai szét nem cincálják a tüdőmet és én önkéntelenül üvöltök, hogy MÉG. Előtte persze bemelegítek, megnézem az előtte lévő cirka öt X-Men-filmet megint, megrágok és lenyelek egy tucat kávéspalackot a rendező sovinizmusán, zseniális és kevésbé zseniális húzásain, szenvedek a párosaimon satöbbi, na meg, ÉS NICHOLAS HOULT. Utána és közben elfacsarodott lelkű jelenlét a MondoConon, japán zene lemezbeszerzés, töménytelen olvasás, paradicsomi lubickolás Philip K. Dick életművében  és néhány mércén aluli tiniregényben, retro rajzfilmek, ha lesz lelki jelenlétem, X-Men: Evolúció, Igazság Ligája, meg persze a régi nagyok, Bátor, a gyáva kutya, Ed Edd és Eddy; kevésbé régi nagyok, összeszedem a bátorságom az új Pindur Pandúrokhoz, mellette Regular Show és South Park zúgolódhat. Lesz időm a képregényeimre, beleásom magam a Fables-be de igazán, mert brutálisan új fandom gyanús. De mindenek előtt, után, mögött, mellett, helyett és legfőképp: írok írok, írok.
(Nem kellett volna meg se kérdezni.)
2. Kedvenc képed? Mit jelent neked? http://larabernard.tumblr.com/post/80383845116/mischievousmidgardian-characters-i-weep-for − mert Fassbender egyszerűen gyönyörű volt ebben a szerepben, és a Blade Runner olvasása óta levetkőzhetetlen androidfétisben szenvedek. Most furcsán elkezdtem értékelni a Prométheuszt, komolyan ki hitte volna, hogy egyszer még hasznot húzok abból a kellemetlenül groteszk, kétéves szabadtéri moziélményből. http://larabernard.tumblr.com/post/79756011117 − mert rémes, hogy igaz, és én szégyellem magam.  http://larabernard.tumblr.com/post/79755992148 − mert epic és kész. http://larabernard.tumblr.com/post/79386607278 − na most ez asdasdasd shipperérzelmek, és poszternek sem utolsó. http://larabernard.tumblr.com/post/78326784358 − ez pedig csak egyszerűen kawaii.
(Too much X-Men I guess, those motherfuckers.)
3. Mit gondolsz a boszorkányokról? Az American Horror Story Coven hihetetlenül borzalmas volt – legalábbis forgatókönyvileg. Amúgy elvétve látsz olyan szép és stílusos fényképezést, na meg, ha elfelejtettem volna, Sarah Paulson g y ö n y ö r ű.
4. Milyen ízű lenne életed teája? Gofri – ez volt az első asszociációm, szóval meghagyom.
5. Mikor valaki azt mondja „végtelen” mi jut eszedbe? Egy végtelen nihilista a semmi, azt hiszem, amihez majd életem szerelmét fogom hívni, hogy pancsoljunk benne.
6. Ha lenne egy antikváriumod mit csinálnál vele? Megenném. Vagy, ha azt nem, hát a könyveket enném meg. Rendben, visszafogom a hajlamaimat, és egyszerűen csak bezárom az üzletet egy diadalittas enyémenyém vijjogással, egy gallon másik diemnzióból származó Vertigo-képregényből takarót varrok, néhány első kiadással rituálisan megpróbálom világunkba visszarángatni Arthur Rimbaud szellemét és beletuszkolni egy kenyérpirítóba, hogy soha el ne hagyjon. Várat építek Wilde-bol, Poe-ból, Adyból Radnótiból Pilinszkyből, mindenkiből tulajdonképp, aki számít, és én leszek a hercegkisasszony, előások valahonnan régi mangákat, hogy kiröhögjem őket, esténként pedig bekuckolódok a pult alá a képregény-takarómban, olvasom a Kis herceget és az egész világ hallhatja a zokogásom.
7. Lehetne egy kulcsod. Bárhogy nézhet ki. Bármit nyithat. Milyen kulcsot szeretnél? Egy egyszerű, kis plasztikkulcs, és lehetőleg illeszkedjen jövőbeli hőn áhított gimnáziumom kapujába, a jövőbeni hőn áhított termem ajtajába, ami mögött lehetőleg tartózkodhatnának kedves csillámmackó emberek. Jelenlegi osztályom után egy viperafészket is gigantikus plüss unikornisként fojtogatnék. Jaj, de gáz.
8. Egyetlen könyvben kéne tovább élned az életed, abban a világban, amit az író festett. Melyik könyv lenne az? Oh my pancakes. Nem is válaszolhatnék mást. Gail Carriger. Nőm. Napernyő Protektorátus. Szerelmem. Steampunk London? Pipa. Jó teák? Pipa. Hihetetlenül stílusos személyek konstans koalíciója? Pipa. Vámpírok vérfarkasok paraplék turnűrök? Pipa. Minden egy kibaszott modoros vicc? Pipa. Legitim homoszexualitás? Pipa, pipa, pipa.
9. Van példaképed? Ki? Emilie Autumn, mert gyönyörű, tehetséges és legyőzhetetlen.
10. Melyik az az idézet, ami legjobban jellemez téged? * lemondó sóhaj * Mutant and proud. Vagy láttam nemzedékem legnagyobb elméit… és a többi. Góg és Magóg fia vagyok én, hiába döngetek kaput, falat. Elfognak és felkötnek, áldott földdel elfödnek sálálá. Csorog alá, csorog az üres árok. * szenvelegve bámul a semmibe * ÉS MÉGIS MEGKÉRDEM TŐLETEK, SZABAD-E SÍRNI A KÁRPÁTOK ALATT?

Kérdéseim:
1. Miről szólt az első írásod? Semmi pánik. Magunk között vagyunk.
2. Milyen fandomban alkottál először? Nem baj, ha mostanában már felé se nézel és különben is hatvanhatszor letagadod, de azért, milyen fandomban alkottál először?
3. Mit olvasol most, és hogy tetszik?
4. Nevezz meg egy szerinted nem eléggé elismert művészeti ágat.
5. Milyen filmet láttál tavaly nyáron?
6. Szupergonosz lennél vagy szuperhős?
7. Ha választanod kellene, hogy melyikkel boronáljanak össze egy kellemesen értelmetlen YA regény keretei közt: szexi ufó, szexi zombi vagy szexi android?
8. Mond el, milyen tárgy van hozzád most jobbról a legközelebb.
9. Mi a kedvenc rajzfilmsorozatod?
10. Egy könyv, ami már vagy egy éve megvan neked, de még mindig nem jutottál el oda, hogy belekezdj?
11. Ha festmény lennél, mi lennél?
Küldve: a szélrózsa minden irányába. Lehet vinni. : 3

10 megjegyzés:

Raistlin írta...

*lecsap*

1. Miről szólt az első írásod? Semmi pánik. Magunk között vagyunk.
Víg elfek csapatja egy varázslóval és egy sárkánnyal együtt nekiállnak megkeresni egy elrabolt kristályt, ami a vizeket irányítja, mert a sellő megkérte őket. Voltam kilenc. Három füzetet teleírtam és ha őszinte akarok lenni, még mindig írom, egy erősen feljavított verzióját, fejben.
2. Milyen fandomban alkottál először?
Harry Potter, potty.
3. Mit olvasol most, és hogy tetszik?
Heinlein: Starship Troopers, nem annyira az én világom, de pont ezért tetszik. A napokban el kell kezdenem a Mrs Dallowayt és a Merchant of Venice-t, amiket nagyon várok, lefekvés előtt pedig Oscar Wilde meséket olvasok.
4. Nevezz meg egy szerinted nem eléggé elismert művészeti ágat.
Balett.
5. Milyen filmet láttál tavaly nyáron?
Mads Mikkelsen majd' összes filmjét.
6. Szupergonosz lennél vagy szuperhős?
Szuperhős, nincs elég nő.
7. Ha választanod kellene, hogy melyikkel boronáljanak össze egy kellemesen értelmetlen YA regény keretei közt: szexi ufó, szexi zombi vagy szexi android?
YA...?
8. Mond el, milyen tárgy van hozzád most jobbról a legközelebb.
A William & Kate hercegi esküvő emlékbögrém, amit Londonban vettem hatvan pennyért.
9. Mi a kedvenc rajzfilmsorozatod?
Nem nézek rajzfilmeket, de a Bátor, a gyáva kutya volt a kedvencem.
10. Egy könyv, ami már vagy egy éve megvan neked, de még mindig nem jutottál el oda, hogy belekezdj?
Stephen King: Cell. Tudom, hogyha Kinget olvasok, akkor semmi mást nem fogok tudni csinálni, tehát félre kellett raknom a szünetek
11. Ha festmény lennél, mi lennél?
Szkeccs egy járókelőről aki már félig el is fordult tovahaladtában egy esős napon, a háttérben a kék pocsolyákban sárga fények lebegnek és az ég ezüstös azúrja örökre bezárult.

D.L.L. írta...

Jöttem válaszolgatni, asszonykám~

1. Egy karácsonyi történet volt. Az apuka pont karácsonykor hagyta el az anyukát, a kislány pedig utánagyalogolt hóban-fagyban és mondá neki, ugyan menjen már haza. The end

2. Hetalia. És még mindig.

3. a) Special Forces - még mindig szerelmes vagyok. b) Fekete Tőr Testvériség 12.-Végre szeretők - végre kánon slash páros, amúgy eddig uncsi, de kitartok, mert fan vagyok c) Kereszt a szekrényben - Kurek nem írónak született, de nagyon nagyokat bőgök rajta csak azért mert megtörtént.

4. Korongozás

5. Akkor kezdtem épp hetát nézni hetával de biztos láttam mást is csak nem emlékszem.

6. 2:1 skizofrén

7. Android mert az még nem mainstream.

8. Egy lap, rajta Szabó Lőrinc Ébredése, amit szorgosan magolok a szavalóversenyre.

9. Jelen időben már nincs, régen meg túl sok volt.

10. Egy rakás ilyen van, de a legrégebben a Nyomorultak pislog rám.

11. Egy szürke paca, amit valaki eladott, mint kortárs művet.

Lara írta...

Raistlin, nyami, köszönöm a válaszokat; nem hittem volna, hogy valaki majd vállalkozó szellemű lesz, de most meglehetős derűvel mocorgok. A YA-ról nem tudom eldönteni, hogy tényleg nem tudod vagy szarkazmus volt, egyébként meg Young Adult, többé-kevésbé paranormális tiniregények. Mindenesetre jó, hogy írtál. : 3

Lara írta...

D.L.L. Asszonykám. * ^ * Köszönöm aktivitásod, és aztán tanuljad a reklámszövegedet, mert harapok. Ja és az androidok veszettül szexik.

Ivy írta...

...és az androidok veszettül szexik.

1. Első írásom témája a háború volt, az indíttatása pedig egy iskolai házifeladat még sok-sok évvel ezelőtt. Hát, annak ellenére, hogy csak szöveges értékelést kaphattunk akkoriban, nekem azért sikerül összeszednem egy egyest.
2. Első fandomomat a Narutós időkre datálom, de csak azért mert a Power Rangersről mélyen és torzult arccal hallgatok.
3. Jelenleg a politikai rend eredetét olvasom és a politológia szakot guglizom az ELTEn. Meg a szlavisztikát. És még mindig nincs meg, hogy felvettek-e egyáltalán középiskolába.
4. Művészetek közül a fotót és a balettot emelném ki, de eddig ezek szubjektív jelleggel voltak mellőzve. Azt nem tudom, a társadalom mennyire ignorálja őket...?
5. Tavaly nyáron nem igazán volt meghatározó filmélményem.Hmm, a nyaraim általában az utazás a barátok és az utazás meghatározó atmoszférájában telnek. Ha visszagondolok, leginkább csak azt a képet tudom felidézni, hogy a vonat ablakát veri az eső.
6. Szupergonosz of course.
7. Én lennék a szexi android.
8. Egy vázányi nárcisz. (Mert szeretem a vágott virágot, a cserepes virágot, a nyári virágot, a tavaszi virágot, a mikulás virágot, a kerek csokoládé a szögletes csokoládé a hosszú csokoládé a rövid csokoládé a gömbölyű csokoládé a...)
9. Kedvenc rajzfilmem a CartoonNetwork.
10. Fekete tőr testvérisége és a Meztelenek és holtak az a két könyv, ami már réges-régóta pihen az asztalomon, hogy lelkiismeretfurdalást keltsenek. Meg hogy ne férjek el tőlük az istenért se. (Ó és akkor ott van még Dosztojevszkij és a Karamazov testvérek...)
11. Egon Schiele egyik végtelenül összetört női aktja. Vagy egy graffiti a VOLT férfi mosdójának oldalán.

Unknown írta...

Egek, te vagy az első, aki a Coverre asszociált és én titokban azt szerettem volna, hogy valaki a Coverre asszociáljon. És imádom a válaszaid és a kérdésekre ugrok is ha nem gond ^^

1. Miről szólt az első írásod? Semmi pánik. Magunk között vagyunk.
Fú és ha. Egy Lufi nevű alaszkai malamutról, aki bebarangolta a világ összes erdőjét és bár soha nem írtam le, mindig gondolkoztam rajta (főleg, ha kocsikáztunk valahova) mikor pici voltam. A végén összejött egy szép, kerek történet, haha és hát zseniálisan egyedi volt mit ne mondjak. (Ezt most komolyan leírtam?)
2. Milyen fandomban alkottál először? Nem baj, ha mostanában már felé se nézel és különben is hatvanhatszor letagadod, de azért, milyen fandomban alkottál először?
Édes és drága Jrock és Harry Potter.
3. Mit olvasol most, és hogy tetszik?
Neil Gaiman: Törékeny holmik és Jack Kerouac: Visions of Cody. Előbbiben imádom, hogy minden történet vége meglep; valójában novelláskötet. A második pedig, hurrr, jááá, szóval ugye Kerouac meg beat, tudod, tudod.
4. Nevezz meg egy szerinted nem eléggé elismert művészeti ágat.
Bőrműv.
5. Milyen filmet láttál tavaly nyáron?
Trainspotting.
6. Szupergonosz lennél vagy szuperhős?
A bajba jutott leányzó.
7. Ha választanod kellene, hogy melyikkel boronáljanak össze egy kellemesen értelmetlen YA regény keretei közt: szexi ufó, szexi zombi vagy szexi android?
Szexi zombi (mert a Skins Tony-ja játssza az Eleven Testek R nevű zombiját).
8. Mond el, milyen tárgy van hozzád most jobbról a legközelebb.
Plüsscica.
9. Mi a kedvenc rajzfilmsorozatod?
Adventure Time, de anno én is bele voltam esve a Bátor a gyáva kutyába.
10. Egy könyv, ami már vagy egy éve megvan neked, de még mindig nem jutottál el oda, hogy belekezdj?
Stephen King: Az. Kölcsönbe kaptam. Elég rég. Szégyellhetném magam.
11. Ha festmény lennél, mi lennél?
Egy rózsaszín Cadillec, lufikkal, ahogy lebeg a mező fölött, szépiában.

Lara írta...

Ivy drága, gyönyörű válaszok. * ^ * és az androidok veszettül szexik. mint az nyilvánvaló.
2: Jesszuskám Power Rangers. Hát az is egy meghatározó pontja volt az életemnek. Kösz hogy szóltál. : 3 És Naruto. Hát igen, ilyen is volt. * mélyen elmerengve bámul vissza a Jetixes időkre *
3: Haha. Haha. Ismerős.
Jaj úgy szeretlek.

Lara írta...

Menta naaa, ezek is de szépek. A Jrock fandom fantasztikus * szolidáris röhögésben az asztalra hanyatlik *, és ami azt illeti... Nicholas Hoult, motherfucking Nicolas Hoult zseniális. Pont.

Eva Reyklani írta...

Helló!
Igazából úgy illene, hogy először a Hurricane-hoz irjak valamit, de szégyenésporhamuafejemre, nem olvastam még a Legyek Urát. Bár, ahogy magamat ismerem, ez csak egy ideig fog visszatartani. Amúgy igen, kell egy mechanikus Petőfi. Nekem, máris, pont most. Már csak azért is mert szindarab. No, de azért válaszlok is:
1) Miről szólt az első írásod? Semmi pánik. Magunk között vagyunk.
Volt öt gyerek, felsősök, és az egyikük talált egy nyakláncot, aztán a barátaival megkapták a természeti elemeket varázserőként (föld, tűz, víz, levegő), és persze lett egy sárkányuk, meg átkerültek a másik világba, ahol ki kellett szabadítaniuk az előző Őrzőket, és ehhez különféle próbákon kellet átmenniük (az egyik erőse hajazott a Chichiro Szellemországban jelenetére. Mert abból jött). Soha nem fejeztem be, csak fejbe, de ott boldogan éltek míg meg nem haltak.

2)Milyen fandomban alkottál először? Nem baj, ha mostanában már felé se nézel és különben is hatvanhatszor letagadod, de azért, milyen fandomban alkottál először?
Scooby-Doo. Igen. Jól olvasod.

3) Mit olvasol most, és hogy tetszik?
Ja és még valami... A Galaxis Útikalauz stopposoknak trilógia hatodik részét és marcipánnak érzem magam, annyira odavagyok érte. (Szerelmes vagyok Douglas Adamsbe.)Vele párhuzamosan a Shadat, ami Douglas Adams Doctor Who? epizódjai (igen részletes és kidolgozott forgatókönyvet hagyott hátra) alapján irtak. Meg Agatha Christi-Függöny (nem akarok a végére érni, mert tudom, hogy mi történik)

4)Nevezz meg egy szerinted nem eléggé elismert művészeti ágat.
Kortárs. Bármelyik kortárs. És a líra. Szegény, elhanyagolt kortárs líra.

5. Milyen filmet láttál tavaly nyáron?
Nem szoktam annyira filmet nézni, és arra sem emlékszem, amit a múlt hónapban láttam, de pont akkor volt egy ilyen rövid, háborús fellángolásom, szóval a Híd a Kwai folyón.

6. Szupergonosz lennél vagy szuperhős?
Egyértelműen szuperhős. De nem vagyok hajlandó cicanacit, meg passzentos gumibugyit viselni. Azok is hülyén néznek ki benne, hát még én!

7. Ha választanod kellene, hogy melyikkel boronáljanak össze egy kellemesen értelmetlen YA regény keretei közt: szexi ufó, szexi zombi vagy szexi android?
Szexi android. :) (Vagy szexi hologram, ami lehetőleg az Enterprison van)

8. Mond el, milyen tárgy van hozzád most jobbról a legközelebb.
A kiürült teásbögrém. Meg az írós füzetem.

9. Mi a kedvenc rajzfilmsorozatod?
Nincs, mert nem találok olyat, ami lekötne és el tudnám viselni.
De ha belefutok egy Simpons családba, nem kapcsolom el a tévét.
10. Egy könyv, ami már vagy egy éve megvan neked, de még mindig nem jutottál el oda, hogy belekezdj?
Egy pöttyös könyv, Nyakigláb apó. Ránézek, mert hát karácsonyra kaptam, de nem birom elolvasni. Én és a lányregények nem vagyunk egy univerzumban. Nagyon nem.

11. Ha festmény lennél, mi lennél?
Egy nyári rét, vasárnap délután, mikor kicsit elmosódik a határ álom és ébrenlét között, és szinte érezni azt a dongó álmosságot. Mindezt lágy színekkel kéretik elképzelni, de csak azért, mert mindjárt elalszok. Mert amúgy meg a keret akarok lenni


Lara írta...

Éva,
Hát szia. : 3
(Khm. A Legyek Ura fantasztikus. Most nem azért, hogy rávegyelek, hogy olvasd el, csak gondoltam, ha már így feljött, hát megemlítem.)
Örülök hogy írtál, nem gondoltam volna, hogy így vagy úgy, ennyi kedvest érdekelni fogok. A válaszaidhoz annyit, hogy Adamset én is imádom, az viszont olyan kár, hogy nem szereted a rajzfilmeket. Nem tudom, az én életemnek mindig olyan szerves részei voltak és szerves részei a mai napig. * szentimentalizmus off * Köszönöm, hogy szántál rám némi időt. * ^ *